::Memembe Belog Yang Besh::

Tinggalkan jejak anda disni yep..nanti noreybum datang jenguk:)

Thursday, June 9, 2011

~Strategi Dapatkan Tidur Yang Berkualiti~


Assalamualaikum sumaa..
uda tidoq lom??
waduh2..malam ni mata den mmg pyah nak pejam..
hihi..bajet jekk..
mcm slaloo tidoq awai plakssss..

huu..nak watpe la mlm2 cmni..
nk wat "homework"..
rsa cm mlasss plakk..hee
xpo la..sok jala ceq wat lagi naaa..

mata2 oh mata..pejam la ko cepat-cepat..
huuu..jgn xbgon udaah laa..
takot plak bla ckap cm2..huu..

emm...cakap sal tidoq ni..
aku ada terbaca info kat majalah "Mingguan Wanita" keluaran 15 Ogos 20O8..
kat situ dya ada kasi
=======>>> "Strategi Dapatkan Tidur Yang Berkualiti"..

jom kta usha sesame mende strategi tuh..hee

(1) Kerap berlatih atau membuat senaman

Terdapat bukti yang menunjukkan rutin senaman dan latihan yang dilakukan
termasuklah membuat senaman regangan dan aktiviti aerobik dapat
memperbaiki tidur yang terganggu.

Walaupun begitu,
 anda tidak disarankan melakukan aktiviti senaman sebelum waktu tidur.

(2) Gunakan sarung kaki

Bila anda menyarungkan sarung kaki atau sarung tangan,
rasa panas atau suam pada tangan dan kaki akan melebarkan saluran darah dan memudahkan perjalanan darah ke seluruh anggota badan.
Ia juga boleh membantu tubuh anda untuk memindahkan haba ke tubuh badan yang lain seterusnya membuatkan anda berasa tenang dan
memudahkan anda untuk tidur dengan nyenyak.

(3) Jangan tidur dalam keadaan lapar

Rasa lapar membuatkan tidur anda terganggu.
Anda akan kerap terjaga jika anda tidak makan dengan dengan cukup sepanjang hari. Kadar gula dalam darah anda akan menjadi rendah tatkala anda tidur hingga menyebabkan adrenalin dibebaskan ke dalam darah.
Ini akan membuatkan anda terjaga, dan biasanya di sekitar jam 3 atau 4 pagi.
Simpan sedikit kalori untuk snek jika anda terjaga dari tidur, seperti telur rebus atau sepotong kecil keju.

(4) Buat "Undang-undang" di bilik tidur

Buat undang-undang di dalam bilik tidur anda.
Pastikan bilik tidur anda senyap dan sunyi serta cukup gelap untuk membantu anda tidur.

Menurut Lisa Helmanis, penulis buku Sleep of Better Naturality, tidur di dalam bilik yang gelap meningkatkan penghasilan melatonin, hormon yang membuatkan anda rasa ingin tidur.

"Tips2 lain yang mungkin boleh membantu adalah gunakan bilik tidur
hanya untuk tidur sahaja.
Jangan gunakan ia untuk makan,
menonton televisyen dan aktiviti-aktiviti lain.hehehe.."

Ok lah kawan2 yg comey yg aku sayangi sekalian..
Aku harap korang dapat tido nyenyak eh malam ni..ZzzzZZzz




sampai disini saja..sok kta sambung lg kehh..
"Sayang kamoo suma.."

Wassalam (^_*)



::Thanks for ur reading:: ~ce komen kat bawah neh~

3 comments:

Are_in said...

wahh ^__^
thanks for the tips . Lps ni boleh lah tdur lena lena (:

noreybum said...

hee..harap2 bgitu lorr...:)

da'da'da'shida said...

tertido da...heheheee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright control 2011-2012 by Ct Norihan Saad